Търсенето на климатици расте, защото мнозина виждат в тях най-икономичния вариант

...
Търсенето на климатици расте, защото мнозина виждат в тях най-икономичния вариант
Коментари Харесай

Климатикът - само от доказан производител и сертифициран монтажист

Търсенето на климатици пораства, тъй като мнозина виждат в тях най-икономичния вид за отопление тази зима. От Българската асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “ (БАОВК) предизвестяват потребителите да бъдат доста деликатни в избора си на климатик - както във връзка с производителя, по този начин и за изпълнителя на монтажа и поддръжката.

На пазара сигнализират за появили се несертифицирани компании за работа с флуорни и парникови газове, които оферират нискокачествени устройства и услуги за тяхната употреба. Затова потребителите би трябвало да бъдат деликатни при избора на климатик - освен кой е производителят, само че кой е изпълнител на монтажа и на поддръжката на уредите. 

„ Когато има огромно търсене, на пазара се появяват голям брой компании, които оферират артикули и услуги. Проблемът е, че част от тях оферират нискокачествени артикули без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е зародил проблем с предлагания от тях апарат. Все повече консуматори, жертва на подобен вид компании, се свързват с нас за съвет и информация “, разяснява Петър Хетемов от Българска асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “. Оттам показват, че производителите би трябвало безусловно да бъдат сертифицирани за работа с флуорни и парникови газове, което подсигурява качествена работа на устройството.

За отопление най-подходящи са инверторните битови климатизатори, вид сплит системи, които се конфигурират най-бързо, само че в това време са с високи параметри, поучават от БАОВК. Европейският съюз постанова годишно на производителите да подвигат енергийните класове, тъй че даже и по-скъпите модели ще спестят от сметките за ток поради високото равнище на енергоефективност.

На първо място би трябвало да се обърне внимание при какви температурни диапазони работи климатикът. За отопление трябва да се търсят уреди, които издържат на по-ниски температури. Препоръчва се да се избират и производители с обичаи в производството на климатична техника. Това е значимо от позиция на периода на употреба, метода на работа и не на последно място сервизното обслужване “, разясняват още  БАОВК.

При покупката на климатик не по-малко значимо е кой ще бъде реализатор на монтажа и поддръжката на уредите. Дори да е закупен климатик с положителни механически параметри, може да се появят проблеми с изпълнителя. Именно затова основната рекомендация на експертите от сектора е потребителите внимателно да се осведомят за опита на компаниите по монтажа и имат ли документи за осъществяване на апаратура на климатична техника и работа с фреони.

По мотив опасенията, че всеобщото прекосяване на отопление с ток тази зима може да докара до претоварване на електропреносната мрежа и спирания на електричеството, от БАОВК твърдят, че когато се употребяват качествени уреди и първокласен монтаж, сходни проблеми не може да има. " Съвременните климатици минават през наложителни лабораторни проби и имат доста ниска консумация на сила. При монтаж на климатични системи се вършат калкулации за общото натоварване на семействата. В случай че това е изчислено вярно, се прави апаратура, която е съобразена с всички специфики и няма по какъв начин да се стигне до претоварване на мрежата “, разяснява Петър Хетемов. Освен това електроразпределителните дружества отпускат задоволително мощ на всяко едно домакинство и постоянно има остатък на силата, който не е употребен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР